diumenge, 16 de desembre del 2012

CONCLUSIONS FINALS

Basant-me en quins són els objectius de les pràctiques psicopedagògiques, puc dir quins són els que he portat a terme i de quina manera:
- Desenvolupar i aplicar una perspectiva pròpia sobre les característiques de naturalesa de la pràctica professional i els diferents tipus de problemes amb els quals s'enfronten els psicopedagogs. Iniciat i parcialment assolit.
- Reflexionar a partir de les situacions pràctiques viscudes sobre les funcons i les responsabilitats del psicopedagog. Encara que en ocasions he expressat poc al bloc, sí que m'ha fet reflexionar molt.
- Localitzar i analitzar l'aplicació dels coneixements que els estudiants han anant adquirint durant el treball en les diferents assignatures. Sí que he analitzat molt el qua jo he anat adquirint i la feina de la psicopedagoga i també he observat la importància de la pràctica.
- Conèixer un context d'intervenció psicopedagògica, i desenvolupar una perspectiva pròpia sobre les característiques de la intervenció en aquest context. Assolit.
- Elaborar progressivament un projecte d'intervenció en un àmbit determinat. Parcialment assolit, ja que l'estic elaborant ara.
- Revisar el textos especialitzats sobre les temàtiques dels processos d'intervenció que s'estan analitzant. Sí que s'han anat revisant.
- Conèixer les fases i els procediments per al diagnòstic i la intervenció psicopedagògica en un context concret. Penso que sí que he assolit aquest objectiu en totes aquelles situacions presentades.
- Adquirir habilitats i actituds pròpies de la tasca professional del psicopedagog. Aquest és molt complexe i suposa tot un procés que necessita temps.
- Aproximar-se a la realitat en què es fa el Pràcticum amb una actitud oberta i sense prejudicis. Aquest sí que s'ha assolit.
- Extreure conseqüències i implicacions per al projecte professional propi. Assolit, ja que a partir d'aquí estic elaborant el meu projecte.
- Descriure en el bloc les fases primeres de tota intervenció psicopedagògica. Crec que, encara que no he estat molt extensa, he deixat constància escrita i visual dels aspectes més importants de les meves pràctiques.
- Realitzar una autoavaluació permanent durant el desenvolupament de l'inici de les pràctiques. Tot i que la meva participació ha estat més d'observació i seguiment, i en ocasions de participació puntual, m'he estat autoavaluant constantment.

Crec que aquestes pràctiques m'han aportat molta informació sobre el que suposa el dia a dia de la psicopedagoga en un context escolar. És una figura que no és valorada com cal, que en ocasions, els mateixos docents no tenen en compte les seves intervencions ni la seva feina.
A les meves pràctiques, el que més he vist són reunions (informatives, d'orientació i assessorament a les famílies i al centre, amb l'equip de psicopedagogs...) i també diagnòstic psicopedagògic de l'alumnat.
L'assessorament curricular i metodològic, en el centre en el que he fet les pràctiques, és molt complicat perquè no tots els docents tenen confiança amb la figura de la psicopedagoga; ella busca, en tot moment tenir recolzament per portar endavant les propostes, ja que coneix la realitat del professorat i sap que no ho té gens fàcil. També és molt necessari la integració de les noves tecnologies de la informació i la comunicació en els processos d'ensenyament i aprenentatge dels alumnes, però tampoc és fàcil per la poca implicació dels professionals de més antiguetat.

Així com deia César Coll al vídeo que vam visualitzar per al Debat (Vídeo 15è. aniversari. Disponible a:http://www.youtube.com/watch?v=1wcmK7w9NSs), les funcions i tasques de la figura del psicopedagog depenen de quina visió global es té i depèn totalment del context  socioinstitucional. Afirmava que l’àmbit escolar depèn de com està organitzat aquest i de quina idea hi ha, que ve condicionat per la manera en que està organitzat el nostre sistema educatiu. Incidia en que es tenia que tenir molt clar la diferència entre el focus de la intervenció psicopedagògica i el context de la intervenció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada